Foto točka

Skulptura vinskih kozarcev je bila na razgledno ploščad v Marezigah postavljena aprila 2022. Po tem, ko je bila v izdelavi približno leto dni v sklopu projekta, ki ga je izvajala Hiša novih tehnologij in ki ga je vodil gospod Miro Rozman.

Enkraten projekt pa sega vse do leta 2019, ko je bil le univerzitetna seminarska naloga.

Ideja o skulpturi vinskih kozarcev je bila zasnovana med startup vikendom, ki ga je gostila Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije – Turistica. Dogodek je potekal v oktobru 2019 v sklopu aktivnosti RR programa “UP FTŠ sTOUdio Turistica”. Poslanstvo programa je spodbujanje sodelovanja študentov na razvojnih projektih s fokusom na analitiki, svetovanju, inoviranju in praktičnemu delu v gospodarstvu, skozi katere razvijajo kompetence pod nadzorom strokovnjakov iz prakse in pedagoških ter raziskovalnih sodelavcev. 

Idejo so na omenjenem dogodku pričeli razvijati študenti UP FTŠ Turistice, med njimi Ajda Medvešček, Marcel Višner in Jaka Godejša, ki so tekom študijskega leta 2019/20 pod mentorstvom številnih strokovnjakov razvijali dalje. Skulptura dveh vinskih kozarcev upošteva lokalno identiteto kraja in naslavlja vinarje Slovenske Istre, ki leto za letom pridelujejo odlično vino, predvsem sorti refošk in malvazija, kar se odraža v barvi kozarcev, ki se ponoči svetita v značilni rdeči in rumeni svetlobi. 

Z idejo so študentje želeli ustvariti točko druženja, kjer v sadovih celoletnega dela vinarjev uživate tudi vi – z najlepšim razgledom v Slovenski Istri.